Vi starter forlag
Vi starter forlag
Vi som driver Arbeidernes Antikvariat har gått sammen med et knippe andre fra den unge, norske venstresida og stiftet Allmuen forlag. Nå trenger vi din hjelp!
Allmuen forlag skal gi ut bøker i alle sjangre som åpner for store samtaler, brå innsikt og brennende engasjement. Vi trives i møtet mellom politikk og kultur, med særlig vekt på arbeiderbevegelsens kulturhistorie, politisk analyse og debatt. Vi vil hente glemte skatter fra arbeiderlitteraturen fram i lyset, og vi vil oversette bøker som flere bør få sjansen til å lese på norsk.
Blant titlene som allerede er planlagt utgitt kan vi nevne:
En norsk oversettelse av boka Strike While the Needle is Hot av amerikanske Josh MacPhee og Kennedy Block. Denne boka blir et gjennomillustrert musikkhistorisk referanseverk som tar for seg musikkutgivelser utgitt i forbindelse med streiker og arbeiderkamper. Både norske, svenske og finske utgivelser er å finne i boka, side om side med plater fra så ulike land som Storbritannia, USA, Curaçao, Ecuador og Frankrike. Utgivelsene spenner i tid over hele 1900-tallet, med et klart tyngdepunkt i 1970- og 80-åra. MacPhee setter streikeplatene i en sosial, estetisk og politisk sammenheng og viser hvordan de er en del av vår nyere kultur- og mediehistorie.
En nyutgivelse av boka Blandt anarkister av Arne Dybfest, opprinnelig utgitt av Olaf Norlis forlag i 1890. At boka er såpass lite kjent er nærmest en gåte med tanke på hvor sensasjonelt forfatterens kildegrunnlag var. I en alder av 21 år hadde trønderen Arne Dybfest knyttet kontakter med den tysk-amerikanske anarkisten Johann Joseph Most, han hadde brevvekslet med den russiske filosofen Pjotr Kropotkin, han hadde truffet den beryktede veteranen fra Pariskommunen, Louise Michel, og han hadde besøkt fagforeningsmannen Albert Parsons i fengselet i Chicago, der han satt og ventet på dødsdommens fullbyrdelse etter de famøse Haymarket-opptøyene i 1886. Boka vil få et nyskrevet forord av historiker Terje Emberland.
En nyutgivelse av kortprosasamlingen Fra dybet: Skisser og stemninger av Marius Braatt, opprinnelig utgitt av J. Aass' forlag i 1908. Til tross for at Bratt har en viss posisjon i litteraturhistorien, og ofte trekkes fram når arbeiderlitteraturen skal behandles, har hans viktigste verk vært notorisk utilgjengelig i mer enn en mannsalder. Fra dybet gir innsikt i hvem de var og hvordan de levde, ungdommene som bygde den tidlige arbeiderbevegelsen på Oslos østkant. Braatt var dessuten blant de første som synliggjorde koblingen mellom sykdom og samfunnsforhold. Novellen Tæring gir for eksempel en selvopplevd, rå og upolert skildring av tuberkulosens innvirkning på et ungt menneske og «krøplingens» utsatte posisjon i samfunnet. Boka får et nyskrevet forord av historiker ved Oslo byarkiv, Johanne Bergkvist.
En norsk oversettelse av langessayet The Destruction of Palestine is the Destruction of the Earth av Andreas Malm. Her avdekker Malm sammenhengene mellom Israels ødeleggelse av Palestina og kapitalismens utarming av jordkloden. Dette gjør han gjennom å trekke linjer tilbake til 1840 og det britiske imperiets bruk av dampdrevne kanonbåter til å legge blant annet den palestinske byen Akka i grus. Malm viser også hvordan vestens vedvarende materielle og politiske støtte til folkemordet på Gaza ikke skyldes den sionistiske lobbyens politiske innflytelse, men vestlige regjeringers imperialistiske egeninteresse av å øve kontroll over de massive oljereservene i regionen. Andreas Malm er professor i humanøkologi ved Universitet i Lund og forfatter av en rekke bøker. Mest kjent er How to Blow Up a Pipeline fra 2021, som ble utgitt i norsk oversettelse i 2024.
I tillegg har vi planer om flere diktsamlinger, biografier og artikkelantologier. Vi har stort overskudd av idéer, pågangsmot og virketrang. Det vi mangler er startkapital. Derfor ber vi ydmykt alle våre følgere og kontakter om et bidrag til oppstarten av et nytt, ambisiøst venstresideforlag.
Vil du støtte Allmuen forlag med noen kroner?
Vipps til #962149 eller bruk kontornr: 15201989148
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Hvem er vi?
Her følger en kort presentasjon av oss som står bak Allmuen forlag.
Ole Mjelstad (f. 1990) er styreleder i Allmuen forlag. Han har bakgrunn fra Rød Ungdom og jobber til daglig i Rødt. Han er utdannet samfunnsøkonom, og er også styreleder i Sinklar AS og Plateselskapet No. 13, og er med på å drive Arbeidernes Antikvariat.
Daniel Vernegg (f. 1991) er styremedlem i Allmuen forlag. Han jobber som politisk rådgiver for Rødt på Stortinget. Vernegg er utdannet samfunnsgeograf og har tidligere arbeidet som salgs- og kommunikasjonsansvarlig i Forlaget Manifest. Han sitter også i redaksjonen i det marxistiske tidsskriftet Gnist og er med på å drive bokcaféen Anarres i Oslo.
Åsne Hagen (f. 1979) er styremedlem i Allmuen forlag. Hun er utdannet sosiolog og har mange og nerdete interesser. Hun jobbet lenge med kommunikasjon og prosjektledelse. Nå driver hun egen virksomhet med språkvask, korrektur og oversettelse for ulike forlag og på kunstfeltet. I fritida er hun gjerne å finne på demo, i andelshagen eller foran fabelprosahylla på Deichman.
Brage Aronsen (f. 1984) er styremedlem i Allmuen forlag. Han jobber til daglig i Rødt, men fungerer også som daglig leder i Plateselskapet No. 13 og Arbeidernes Antikvariat. I tillegg driver han med booking for utestedet Folk i Storgata i Oslo.
Brenner du inne med et bokmanus?
Har du en bokidé eller kanskje til og med et ferdig manus som du tror kan passe for Allmuen forlag? Da vil vi høre fra deg! Send oss en e-post med noen linjer om deg selv og bokprosjektet ditt til brage.aronsen@gmail.com